Categorieën
Dierbare liedjes

Te is nooit goed

“Ik ben te gezond om gevaccineerd te worden”.

Van alle argumenten tegen vaccineren is deze misschien nog slechter te verdragen dan aangesloten worden op het G5 netwerk, of een chip ingespoten krijgen met de handtekening van Bill Gates erop.

Als je gezond genoeg bent om een coronabesmetting te doorstaan, ben je toch ook gezond genoeg om gevaccineerd te worden?

Te gezond is geen argument tegen vaccinatie, maar voor. De nadelen van vaccinatie zullen jou niet treffen, je krijgt niet de bijwerkingen, en het staat vast dat een gezond afweersysteem in een gezond lichaam voldoende antistoffen aanmaakt.

En er is ook nog het medemenselijk argument, namelijk dat jezelf laten vaccineren de kans verkleint om anderen te besmetten, minderbedeelden die het helaas zonder jouw gezondheid moeten stellen. Jij als exceptioneel gezond persoon zou gevoelig moeten zijn voor dit argument, want met die spreekwoordelijke gezondheid van jou zou je zomaar het soort persoon kunnen zijn die anderen besmet zonder zelf ziek te zijn.

Verplaats je in de positie van het virus. Als ik virus was en kon kiezen, koos ik voor een kerngezonde drager, want dan kunnen er een hele hoop virusdeeltjes aangemaakt worden voordat jij je ooit ziek gaat voelen. Het virus kan ongemerkt zijn gang gaan in zijn ijzersterke gastheer. Met al die aangemaakte virusdeeltjes is er een kans van beslist groter dan nul om allerlei zwakke broeders die te dichtbij jou komen, ziek te maken. De anderhalvemetermaatregel is opgeheven, te dichtbij komen mag weer.

Hoop

Het laten vaccineren brengt een boodschap van hoop, hoop op niet nog eens een lockdown, met amper sociale contacten en hobby’s die niet of alleen met allerlei beperkingen beoefend kunnen worden. Misschien is de hoop ijdel en is de vaccinatiecampagne zo ineffectief dat de winter van 2022 er hetzelfde uitziet als die van 2021. Maar als je jezelf niet laat vaccineren, heb je het nooit geprobeerd. Eigenlijk breng je de boodschap dat de volgende winter hetzelfde mag zijn als de vorige. Je brengt de boodschap dat corona wat jou betreft altijd onder ons blijft.

Nog even terug naar de zelfzucht. Ook al laat het je koud dat komende winter opnieuw mensen ernstig ziek worden of sterven, met het driftig blijven rondgaan van het virus, zal het virus nog vaak en veel muteren. Het is best mogelijk dat er ooit een mutatie ontstaat waartegen zelfs jouw Champions League-waardige gezondheid niet bestand blijkt. En als dat gebeurt, zou het zomaar kunnen dat het vaccin dat je nam, toch bescherming biedt. Dan ben je met terugwerkende kracht blij met het nemen van het zekere voor het onzekere, toen alleen die oh zo onschuldige Delta variant rondging, waar heel wat kerngezonde mensen flink ziek van waren en zijn, nog steeds wachtend op het moment dat ze net zo proeven en ruiken dan voor de besmetting. Voorheen in staat tot een halve marathon, nu uitgeteld na een hele trap.

Geloof

Ook al geloof je in virus noch vaccinatie, straks mag ook jij een coronatoegangsbewijs laten zien, op meer plekken dan je lief is. Hoe meer het buiten op winter lijkt, hoe vaker. Gevaccineerd zijn voelt vrijer.  Deze maatregel is tijdelijk, maar de kans op afschaffing is erg klein zo lang de vaccinatiegraad volgens wetenschappers te laag is. Dus is het dan zelfs in jouw belang de score wat op te krikken.

Tot zover de argumenten. Behalve dat deze te gezonde mensen mijn gevoel van logica tarten, tarten ze ook mijn gevoel. Vermoedelijk omdat ik op hen lijk. Ikzelf heb er ook een handje van te denken en soms zelfs te roepen dat ik best heel erg gezond ben. Nooit een ernstige ziekte gehad, maar weinig uit de running, het aantal verzuimdagen op mijn werk in mijn hele carrière op een paar handen te tellen. Voordat vaccineren een optie was, was ik minder bang om corona te krijgen dan anderen corona te bezorgen. Maar nu vaccinatie wel een optie is, gun ik het mezelf en mijn medemens, niet te blijven hangen in dit egocentrische, ietwat arrogante gevoel. Het is onnodig om Russische roulette te spelen met een virus waaraan te veel onbekend is. Het is niet alleen onnodig, het is gewoon stom.

Je moet aanvoelen dat het niet alleen om jouzelf gaat, maar ook om jouw omgeving. Die omgeving gelooft in de gevaren van en overlast door corona en gelooft, of hoopt, in meerderheid, dat vaccinatie hiervoor een uitweg is.

Liefde

Als geloof en hoop voor jou nietszeggend zijn, dan hebben we altijd nog liefde over. Kan die jou over de streep trekken?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *