Categorieën
Dierbare liedjes

Dierbare liedjes

Athlete – Wires

In de top 2000 van liedjes met aanstekelijke refreinen, gooit deze hoge ogen. Al is het onderwerp van het lied te naar, het tempo te laag, een slow-motion van brancards, ijlend door TL verlichte gangen.

Running ‘round corridors

Through automatic doors

Nee, het is niet vanwege corona dat het lied mij dierbaar is, en het moment waarop ik het lied hier ter sprake ben, heeft niks te maken met dat het lied waarschijnlijk speelt rond kersttijd (I’ve seen christmas lights, reflect in your eyes).

Het warme plekje in mijn hart komt ook niet vanwege iemand die erg ziek geweest is of met mij als toeschouwer aan het leven ontglipte. Al doet het lied mij tegenwoordig ook aan mijn moeder denken. Ze belandde in het ziekenhuis na een hartaanval, in een conditie waarin de doktoren herstel onmogelijk achtten, ze wisten ook vrij zeker dat mijn moeder haar ogen niet meer zou openen. Dat eerste klopte, dat laatste niet, want toen we met haar ziekenhuisbed aan

Running ‘round corridors

Through automatic doors

deden, gingen haar mooie blauwe ogen opeens open.

“Wat doen jullie met me,” zeiden die ogen, en “Wat is er met me gebeurd?”

Natuurlijk vertelden we je wat er gebeurd was en wat we met je deden, in meer omfloerste woorden  dan dat we je naar een kamertje brachten waar we over je zouden waken tot je zou overlijden, op z’n snelst binnen enkele uren, op z’n traagst binnen enkele dagen. Of je ons nog begreep, weten we niet. Maar ik denk van wel, al kon je niet meer praten en was jouw lijf aan één kant verlamd. Want die ogen gingen nog een paar keer open, en dan toonde je ons jouw emoties.

De reden dat ik het lied überhaupt ken, is een vrouw online. Ik ken haar online naam van vroeger en ook wel haar echte naam, maar het dient nergens toe deze te noemen. Zij legde ons eerste contact door me een berichtje te sturen via LastFM, een site waarop je de muziek die je draait kunt bijhouden en tonen aan de wereld. De site bestaat nog, maar levendig is het er niet meer. Destijds was dit een ‘community’, waar je muziekvrienden kon maken en af en toe iets in elkaars shoutbox riep. Dat deden we geregeld, de vrouw online en ik, iets in elkaars shoutbox roepen. We hadden ook allebei een blog en we reageerden op elkaars stukjes, iets wat destijds ook veel vaker gebeurde dan nu. Zij schreef zelfbewuste licht alternatievige Vrouw-stukken. Ik wist niet hoe ze eruit zag, maar uit haar schrijfsels en blog lay-out destilleerde ik een vrouw in zwarte kleren, als ze uitging in gothic stijl.

Van het een kwam het ander, er ontspon zich een online romance. Via steeds meer mails vertelden we elkaar onze dagelijkse bezigheden en geheimen, afgewisseld met geile praat op enig literair niveau. Een paar avonden lang neukten we elkaar met woorden. We stuwden elkaars verlangen op, in mijn geval ook een steeds heviger verlangen deze vrouw in het echt te ontmoeten.

Dat is er nooit van gekomen. Je hield de boot af. Hoe harder ik duwde, hoe hardnekkiger jij afhield. Voor jou stond ons amoureuze toneel in het goede theater, een tournee door de echte in plaats van virtuele wereld is nooit jouw bedoeling geweest.

Ik heb meer dates gehad die niet tot relaties leidde, maar de date met deze vrouw online is de enige waaraan ik met bloedend hart terugdenk. Er is iets onverdraaglijks aan het gewoon niet geprobeerd hebben, als een voetballer in de dug-out die niet zeker weet of hij de bal erin zal schieten, maar hij voelt dat de kans aanwezig is, maar die kans verkijkt doordat de trainer anderen dan hij oproept zich warm te lopen, de vierde official langs de lijn met zijn bord andere rugnummers dan de zijne toont.

Gelukkig hebben we het liedje nog, het meest gedraaide liedje in de lijst van de vrouw online destijds, ik weet het jaar niet meer precies, maar het zal 2007 of 2008 geweest zijn. Ik ken ook de tragische geschiedenis waaraan de vrouw online terugdacht als ze dit liedje draaide. Dat is alles, verder heeft de vrouw online haar geheimen met zich meegenomen en vertrok met de Noorderzon. Online is van haar geen spoor meer te vinden.

Misschien heeft de vrouw online in zekere zin überhaupt nooit bestaan, al zijn de mails er echt geweest en was de inhoud over het algemeen waarschijnlijk wel oprecht.

Athlete – Wires

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *